Home / VIJESTI / POLJOPRIVREDNA KATASTROFA: Ova namirnica će uskoro strahovito da POSKUPI

POLJOPRIVREDNA KATASTROFA: Ova namirnica će uskoro strahovito da POSKUPI

Znanstvenici su izračunali gubitke koje će uzrokovati Xylella fastidiosa, patogen koji je uništio stabla maslina u Italiji, javlja BBC.

Bakteriju prenose skakavci, a sada predstavlja prijetnju nasadima maslina u Španjolskoj i Grčkoj. Posljedično, zbog bolesti može maslinovo ulje učiniti skupljim.

Xylella se smatra jednom od najopasnijih biljnih patogena na svijetu i trenutno nema lijeka za infekciju. Može napasti stabla trešnje, badema i šljive kao i masline. Postao je usko povezan s maslinama nakon što je soj otkriven na drveću u mjestu Puglia u Italiji 2013. godine. Bakteriju prenose insekti koji isisavaju biljne sokove. Infekcija ograničava sposobnost stabla da opskrbljuje vodom i hranjivim tvarima, a s vremenom ona izblijedi i umire.

U Italiji su posljedice širenja bolesti katastrofalne, s procijenjenim urodom za 60 posto u odnosu na 2013. godinu kada su prvi put otkrili bakteriju.

Maslina1

– Šteta na maslinama dodatno umanjuje vrijednost zemlje i regiju čini manje privlačnom za turiste. Širenje bakterije utječe i na lokalno gospodarstvo i gubitak radnih mjesta u poljoprivredi – rekao je dr. Sc. Maria Saponari iz Instituta za održivu zaštitu bilja.

Bakterija se u međuvremenu proširila na Španjolsku, Francusku i Portugal. Da bi kontrolirali zaraze, uklanjaju zaražena stabla i pokušavaju kontrolirati širenje insekata koji ga prenose. Ali ako te mjere ne budu uspješne, kakav će biti financijski utjecaj infekcije?

U studiji objavljenoj 13. travnja, znanstvenici su stvorili scenarijske modele kako će zaraza utjecati na tržište i gospodarstvo. Usporedili su različite opcije i pripremili prognoze za Italiju, Španjolsku i Grčku, jer oni proizvode 95 posto europskog maslinovog ulja.

– Očekujemo da će na tržištu biti manje maslinovog ulja i manjak rezervi, što će ulje učiniti skupljim – rekao je direktor istraživanja Kevin Schneider, koji radi na Sveučilištu Wageningen u Nizozemskoj.

Kaže da su njihove analize pokazale i negativan utjecaj na gospodarstvo, jer su zbog ove bakterije mogući znatni dobici u turizmu i kulturi.

– Čuli smo zastrašujuće priče o naslijeđenim nasadima koje su generacijama čuvali isti preci. Isti nasadi u kojima su radili nečiji preci danas su danas potpuno uništeni. Kako odrediti ekonomski gubitak u takvoj situaciji? Kulturna vrijednost mnogo je veća nego što možemo izračunati – napomenuo je Schneider.

Brojne inicijative pokušavaju riješiti problem pomoću repelena koji će odvratiti insekte od slijetanja na njihova stabla, a znanstvenici dalje istražuju zašto su neka stabla otpornija na infekciju od drugih. Misle da će problem riješiti sadnjom otpornijih vrsta drveća.

About admin

Check Also

DANAS SLAVIMO 1. MAJ, a da li znate zbog čega je ovaj datum bitan?

Radnici u Chicagu zaslužni su što danas u većem dijelu čovječanstva slave 1. maj kao …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *