Home / SPORT / USPOMENA NA LEGENDU: Ayrton Senna je i danas jedan od najomiljenih vozača F1

USPOMENA NA LEGENDU: Ayrton Senna je i danas jedan od najomiljenih vozača F1

I upravo su kvalifikacije i utrka za Grand Prix San Marina donijele jedan od najmračnijih vikenda u povijesti Formule 1.

Legende ne smetaju! Nije riječ ni o jednom od najboljih vozača Formule 1, Ayrtonu Sennu, koji je umro danas 1994. godine. Voljeni Brazilac tada se ugurao u zid zavoja Tamburello, a svijet i danas oplakuje velikog prvaka.

I upravo su kvalifikacije i utrka za Grand Prix San Marina donijele jedan od najmračnijih vikenda u Formuli 1. Povijest Seninog zemljaka i prijatelja Rubensa Barrichella u petak je prvi put udario u zid i srećom preživio. Dan kasnije, poginuo je vozač Simteka Roland Ratzenberger. Senna je tada plakao na liječnikovom ramenu, a njegova djevojka kasnije je često isticala da ima “loš osjećaj prije trke”, prenosi SrpskaInfo.

Nažalost, tada se dogodio trag. Nakon što je sigurnosni automobil bio na stazi pet krugova, Senna je snažno krenuo ispraviti loš početak sezone kod Williamsa. Letio je u sedmom krugu brzinom od 310 km / h i prem, inu. Liječnici su u rukavu pronašli austrijsku zastavu jer je želio pobjedu posvetiti svom pokojnom kolegi Ratzenbergeru. Utrka se nastavila i kasnije je dodijeljena legendarnom Michaelu Schumacheru.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Istraga još nije utvrdila razlog zalijevanja. Frank Williams, Patrick Head i Adrian Newey su istraženi, ali krivnja nije dokazana.

Dizajner Newey je, međutim, uvijek naglašavao da je odjeća dio odgovornosti za dizajn automobila. Senna je bio poznat kao perfekcionist. Dugo je radio s mehaničarima i neprestano je tražio ispravljanje nedostataka. Bio je potpuno fokusiran na svoj posao i zato je bilo još čudnije griješiti. Točnije, navodno je srušio stupac upravljača.

“Pogrešio sam u dizajnu, automobil je bio aerodinamički nestabilan. Bilo je teško kontrolirati. Ayrton je pokušavao učiniti neke stvari koje automobil nije mogao pratiti”, piše u autobiografiji.

U pogrebnom domu bilo je preko tri milijuna ljudi. Tek nakon smrti, Senna se uključio u humanitarni rad. Darovao je stotine milijuna dolara i pokazao svoju humanost 1992. godine, kada je spasio život Ericu Comasu, kada je zaustavio automobil na GP-u Belgije i zadržao glavu. Upravo ovaj vozač nije želio nastaviti utrku nakon Seninog odlaska.

Voljeli su Brazilce zbog njihove “muške vožnje”. Bio je precizan, uvijek je pobjeđivao i izvukao maksimum iz automobila.

Obožavao je trčati po kiši, a dobio je nadimak “čovjek od kiše”.

Posebno je dojmljiva bila utrka 1993. godine kada je u jednom krugu pobijedio Schumacher, Wendlinger, Hilo i Prost.
Sena je osvojila tri naslova svjetskog prvaka. U karijeri je imao 161 utrku i imao je 40 pobjeda. Pomaknuo se s pozicije 65 puta. On je postigao 610 bodova.

Tijekom karijere vozio je u Tolemanu (1984), Lotusu (1985-1987), McLarenu (1988-1993).

Williams (1994). Nakon njegove smrti, FIA je inzistirala na dodatnim mjerama sigurnosti, čineći automobil sigurnijim i smanjujući broj nesreća.

About admin

Check Also

Manchester United vraća stajanje na stadionu Old Traford

anchester United najavio je da će sljedeće sezone navijačima omogućiti kupnju ulaznica za jedan dio …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *